Lempeng dan lempang adalah dua perkara yang sangat-sangat berlainan. Lempeng ialah makanan manakala lempang pula adalah perbuatan. Lempeng salah satu makanan yang amat dikenali di Malaysia khususnya pada penduduk Melayu. Tetapi kepopularan roti canai lebih terserlah berbanding lempeng...
Lempeng kelapa memang sedap kalau dicicah bersama kari atau sambal
Pada pendapat aku mungkin disebabkan roti canai takder kat negara-negara luar, dan hanya ada di Malaysia, itu yang menyebabkan roti canai lagi glamer dari lempeng kot..
Ia dikenali sebagai "pancake" dalam Bahasa Inggeris. Bahan asas untuk membuat lempeng ialah tepung gandum, air dan sedikit garam. Untuk mendapatkan tekstur adunan lempeng (bater)yang lebih bagus, masukkan telur. Lempeng boleh dimakan begitu sahaja atau dimakan bersama kuah kari, susu manis, gula, kelapa parut dan sebagainya.
Ini lempeng versi kakak aku, Bahan asasnya sama cuma ader ada tambahan gula melaka di dalamnya, itu sebab warnanya ke perang-perangan..Lempeng nie best dimakan begitu saja disebabkan rasanya memang dah manis atau sapukan butter atau jem roti kat atas bagi menambahkan lagi perisanya..Jadi warna lempeng jadik macam nie bukan disebabkan hangus ye...
Ia dikenali sebagai "pancake" dalam Bahasa Inggeris. Bahan asas untuk membuat lempeng ialah tepung gandum, air dan sedikit garam. Untuk mendapatkan tekstur adunan lempeng (bater)yang lebih bagus, masukkan telur. Lempeng boleh dimakan begitu sahaja atau dimakan bersama kuah kari, susu manis, gula, kelapa parut dan sebagainya.
Ini lempeng versi kakak aku, Bahan asasnya sama cuma ader ada tambahan gula melaka di dalamnya, itu sebab warnanya ke perang-perangan..Lempeng nie best dimakan begitu saja disebabkan rasanya memang dah manis atau sapukan butter atau jem roti kat atas bagi menambahkan lagi perisanya..Jadi warna lempeng jadik macam nie bukan disebabkan hangus ye...
Ini lah lempeng version kakak aku, gamba nie lempeng yang yang ke3 diambil selepas lempeng yang aku dah telan..
0 comments:
Post a Comment