6

Bila ditanya lelaki-lelaki bujang nie kenapa lambat kahwin, mesti berbagai-bagai alasan diberikanya pada kita. Kat bawah nie adalah antara alasan-alasan yang biasa kita dengar...layannn..

1."Duit lum cukup lagi".
Pompuan mana tahu susahnya laki nak kumpul duit nak bayar mas kawin le? hantaran la. Dah tu mas kawin & hantaran tu letak tinggi mengalahkan artis. Cam nak jual anak jer. Kita makan megi jer nak kumpul duit tu bukannya pompuan tau. Megi pun dah nak naik harga!

2. "Nak beli kereta dulu baru nak kahwin".
Takde keta pompuan pun pandang kita sebelah mata jer . Pompuan karang ni mana yang tahan turun naik bas? Jatuh standard kalau naik bas tu..

3. "Susah la nak cari yang berkenan dihati".
Memang susah pun. Pompuan sekarang ini ? da duit abangku sayang, takde pitis sayangpun melayang!

4."Tak datang seru lagi kot".
Awek pun tak de lagi? camana nak kahwin.

5."Banyak sangat halangan".
Banyak sangatla procedure karang ni. Nak kena masuk kursus le. Ujian HIV le. Pastu ada keluarga si dia tak sukakan kita. Nak ajak kawin kat Siam dia tak nak!

6."Belum bersedia la".
Nak pikul tanggungjawab sebagai ketua keluarga ini amat berat. Pompuan apa tau! Karang ni tanggungjawab terhadap diri sendiri lagi pun belum terlaksana.

7. "Ilmu tak cukup la".
Ilmu batin tu memang la dah cukup sejak dapat ?impi basah? yang pertama tu kita dah expert. Tapi ilmu rumahtangga?oal-soal pompuan belum khatam lagi. Kang rumahtangga huru-hara.. orang salahkan kita gak!

8."Kahwin nanti tentu susah nak kena tanggung keluarga lagi, Kalau dapat isteri yang 2 x 5 je.Kena bimbing pulak lepas tu nak kena tanggung semua dosa isteri, dosa sendiri tak tertanggung nie pulak nak tanggung dosa isteri".
Berat tanggungjawab ni. Bukan senang yang pikul dosa orang. Dosa sendiri pun tak terpikul. Kalau dapat isteri yang memahami tu ok gak.

9."Dah mencubalah tapi telah dikecewakan".
Pompuan memang suka mengecewakan lelaki. Pantang nampak laki kaya jer? tak kira ler laki orang ker?.duda orang ker? terus tinggalkan kita.

10."Banyak perkara nak kena fikirkan terlebih dahulu la".
Memang banyak .. Tangungjawab lelaki ni lebih besar. Pompuan semua laki yang tanggung. Belum kawin bapa & saudara lelaki yang tanggung. Dah kawin, suami lak tanggung.

11."Jodoh tak sampai lagi kot".

Dah berusaha tapi asyik kena reject jer. Tah apa yang pompuan dok cari tu !!

12."Perempuan nie peliklah kalau dia suka kat kita tapi tak habih2 nak merajuk dan marah macam kita nie suka sangat" .
Pompuan ini sikit-sikit majuk. Anak kucing dia ilang sehari pun dia majuk. Macam la kita yang curik anak kucing dia tu. Dah tu nak pujuk kena beli hadiah , bawa jejalan, makan-makan?.abis tu bila duit kita nak cukup untuk kawin!

13. "Dah bagitau dah, nie kita suka dan nie kita tak suka, tapi masih dia buat juga yang kita tak suka".
Pompuan selalu suka buat apa yang kita tak suka. Macam mana kita boleh tahan kalau kawin nanti!!

14."Saya takut la nak bercinta nanti terluka susah la".
Sebenarnya dah memang terluka. Cuma pompuan jer buat tak tau!!

15."Dia nie suka pasang ramai org sangat".
Haah? dia banyak kekawan lelaki. Kita ni duk lam waiting list dia jer.

16. "Dia memang banyak helahlah kejap suka kejap tidak".
Pompuan memang camtu..

17. "Nak carik yang solehah lah".
Dah jumpa tapi dah berpunya?.Takkan nak rampas orang punya kot.

18. "Masalah la".
Pompuan suka menjadikan masalah kecil menjadi besar.

19. "Nak sambung belajarlah awek saya tu ader master atau phd malu la".
Takkan kita yang ada SPM ni jer nak terhengeh awek tu. Siang-siang lagi mak bapa dia dah reject.

20. "Saya suka sangat kat dia, tapi dia tak suka kat saya".

Pompuan suka bermain-main ngan hati lelaki yang suka kat dia

21."Takut"
Ini alasan aku plak aku takut tak dapat jadik pemimpin yg berkaliber dalam rumahtangga...huhuu..

sumber: [Link]
0





Nota simple..
Orang lain punye header cantek2, 
tapi aku punya header mcm budak tadika lagi..
MALUUU!!!...
Assalammualaikum....

Nie nak beritahu kat kengkawan,
nie aku nyer twitter. Sebenarnya akaun twitter nie dah lame aku bukak, cuma baru sekarang aku mula rase syok dengan twitter nie..nanti kalau korang semua sudi, follow dan twit lah aku, kompom korang takkan hampa..sebab aku siap install twitter dashboard lg utk monitor..

Sesiapa yang sudi klik gamba untuk link nye..selamat berkenalan dan terima kasih banyak-banyak sayang korang..hahahaa



Follow Me
Ada orang tanya macam mana nak mudah ingatkan Allah swt?
Lalu aku berkata untuk mengingat diri kita kepada Allah swt seumpama kita cuba mengingat nota-nota menjelang waktu peperiksaan akhir..

Kita akan cuba ringkas kan segala nota-nota dari awal topik satu sehingga topik terakhir..
Segala nota-nota tersebut kita kumpulkan menjadi satu catitan yang sangat-sangat ringkas sehingga dari ber- ratus-ratus helaian kepada se-sikit-sikit helai dan mudah disimpan didalam poket atau beg..


Begitulah kaedah kita untuk mengingatkan diri kita kepada Allah swt.
Allah swt telah sediakan kepada kita semua nota-nota kecil bagi memudahkan kita untuk ingat kepada Nya dan tidak perlu untuk kita bersusah-payah untuk mmbuatnya lagi..

"Allah menghendaki kemudahan bagi kamu, dan tidak menghendaki kesukaran bagi kamu" 
[Al-Baqarah : 185]


Islam itu mudah dan memudahkan.
Nota kecil untuk mengingati Allah swt...:

~✿..Tersepak batu, "Ya Allah!",
~✿..Tengok rama-rama cantik, "Subhanallah!"
~✿..Bangun tidur pada waktu pagi, "Lailahaillallah.."
~✿..Hendak suap makanan ke dalam mulut, "Bismillah..."
~✿..Ketika sakit , "Astaghfirullah..."
~✿..Mendengar perkara yang tidak disukai, "Lahaulawalaquwataillah billahila'liyila'zim...

“Tidaklah Allah meletakkan tanggungjawab pada seseorang melainkan dengan sekadar dengan kemampuannya”
[Al-Baqarah : 286]

sumber: facebook.com
Fyp oh fyp nape engkau bikin kepala aku kusut haa??...

Buat masa sekarang, dah 4 tajuk kene reject dgn supervisor..
Ape ke teruk sgt ke tajuk aku tue?..
At least komen lah pnjang sikit, bagi suggestion ker, haa baru lah aku semangat sikit..
Nie tgk kejap, baca kejap..trus ckp idea nie tak berapa bagus, xde nilai komersil lah, dah ade org buat lah..
adushhh...mati kutu aku....menyampah, nak drop, nak terjun bangunan kolam..sume ade lah.

Last2 ader jgak supervisor yang baik hati sudi nak hulurkan idea kat aku, Alhamdullilah..
Terima kasih En.Fued..hahahaa


Tp idea tue tak mcm boleh pecah otak lak aku...nak pikir tajuk, wat proposal nasib baik lah coordinator bermurah hati dapat bagi extend day untuk hantar proposal aku nie...Terima kasih pulak pada Puan Roziyani..

Idea nye kamain, MPLS haaa amek ko...terkejut nokkk..MPLS ato nama ikut IC nyer Multiprotocol "Label Switching", mende nie budak-budak master duk tengah kaji dia punye teknologi..mampus aku nak buat..
Aku bukan level deworg nak buat mende-mende yang terlalu canggih nie..

Memang lah aku ade belaja, tapi sume tue basic...
Tambahan pulak En.Fued tue cakap, sebelum nie dah ade budak buat, tapi basic jer...
kat situ aku dah tahu ape niat En.Fued tue..
Sah-sah dia nak suruh aku buat yg lebih advance..Terima kasih skali lagi En.Fued..

Ape pun, aku berdoa smoga aku berjaya harungi semester nie, lebih-lebih lagi final year project nie..
sebab aku nak tamat blaja dengan jaya...
aku dah penat belaja full time,
aku nak kerja pulak,
dan yang utama, umo aku da ehemmm ehemmm...heee..
Doa kan aku berjaya...aminn..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...